Test av innlegg 2

langt romfartsprosjektene som har involvert landingsfartøyer på Mars er det utvilsomt det vellykkede Curiosity-programmet som har fått mest oppmerksomhet, men dette er på ingen måte den eneste gangen man har forsøkt å lande på den røde planeten.

I 2003 sendte det europeiske romfartsbyrået ESA opp et britisk-utviklet landingsfartøy kalt «Beagle 2» til Mars, som et ledd i det såkalte «Mars Express»-programmet, et program som blant annet tok sikte på å lete etter liv på planeten. Etter at fartøyet koblet seg fra sonden første juledag 2003 mistet man imidlertid kontaktet med Beagle 2, og siden den gang har skjebnen til fartøyet forblitt et mysterium.

Kopi av Beagle 2-fartøyet som nylig ble funnet.
Kopi av Beagle 2-fartøyet som nylig ble funnet. Foto: Wikipedia

Endelig funnet

Som nettstedet The Verge og BBC nå melder har man omsider nå, mot alle odds, funnet Beagle 2. Oppdagelsen ble gjort av NASAs fartøy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), som har gått i bane rundt Mars siden 2006 for å utforske planeten.

Sjansene for å finne fartøyet var i utgangpunktet svært små, da maskinen ikke er store saken, men etter å ha analysert et antall bilder av overflaten nøye kom astronomene til slutt frem til at bildene inneholdt det som etter all sannsynlighet er Beagle 2. Bildene er ikke spesielt høyoppløste, og fartøyet er kun synlig som en liten, hvit flekk.

Etter bildene å dømme ser det ut til at fartøyet er like helt. Dette betyr at fartøyet tilsynelatende kom seg relativt trygt ned til overflaten av planeten, som det aller første europeiske landingsfartøyet. Dermed er oppdagelsen en svært positiv nyhet for teamet som stod bak prosjektet, samtidig som det også betyr slutten på et mysterium som har plaget etterforskerne i 12 år.

Lettet

– Det betyr at jeg har fått en avslutning. Første juledag 2003 var en stor skuffelse, så siden den gang har jeg hver eneste jul fundert over hva som skjedde med Beagle 2. Nå har vi solide beviser på at fartøyet kom seg helskinnet ned til overflaten av Mars, noe som er helt fantastisk, sa lederen for oppdraget Mark Sims under en pressekonferanse.

Samtidig reiser det også spørsmål om hva som egentlig skjedde som gjorde at ESA mistet kontakten med Beagle 2. Fartøyet var konstruert for å «folde» seg ut omtrent som en blomst etter landingen. Etter bildene å dømme ser det ut til at ikke alle «kronbladene» i denne designen, hvor det var montert solpaneler for strømtilførsel, har foldet seg ut på riktig måte.

Siden antennen som skulle brukes til kommunikasjon befant seg under disse solpanelene, kan dette altså være årsaken bak Beagle 2 sin «forsvinnelse». Den faktiske årsaken er imidlertid uviss, og vil kanskje aldri avdekkes helt. Uansett mener britene bak prosjektet at det hele koker ned til ren og skjær «uflaks». Under kan du se video av funnet.

Legg igjen en kommentar